İkili arasındaki sürtüşme, 2020’de bir Fortnite güncellemesinin oyunculara doğrudan ödeme özelliği yoluyla dijital para satın almalarına izin vermesiyle başladı ve böylece Apple’ın, iOS oyunlarının uygulama içi satın alımları kullanması yönündeki kuralı (buradan %30 kesinti yapıyor) aşıldı.
Epic, Kaliforniya Dokuzuncu Devre Mahkemesi’nin oyun geliştiricisi lehine karar vermesiyle Apple’a dava açtı. Yüksek Mahkeme, hem Apple hem de Epic’in karara itiraz ettiği davayı ele almayı reddetti (Epic, “yasal hatalar” olduğunu ve Apple’ın federal antitröst yasalarını ihlal ettiğini iddia ediyordu).
Apple bu sefer hapı yuttu! AB çok ciddi araştırma başlattı!
AB’nin kararı, DMA’nın nihayet yürürlüğe girmesinin hemen ardından geldi. Yeni yasa, Apple, Microsoft ve Meta gibi “geçit denetleyicilerinin” kendi sistemlerini tercih edemeyeceklerini veya üçüncü taraf geliştiricilerin kendileriyle birlikte çalışmasını yasaklayamayacaklarını açıkça belirtiyor.
Apple, DMA’yı ihlal ettiği tespit edilirse dünya çapındaki yıllık gelirinin %10’unu, tekrarı halinde ise %20’sini ödemek zorunda kalabilir. Apple kısa süre önce AB’den ilk para cezasını aldı; bu ceza, rakiplerinin müzik akışı uygulamalarını kısıtlamaktan dolayı 1,8 milyar Euro (1,96 milyar dolar) tutarındaydı.